fbpx

Pondje-Mondje-Pontje

Personal Training & Coaching in Naarden

Pondje-Mondje-Pontje

Afvallen, Jothan Purmer, Ouderkerk, Personal Trainer, Voeding, Afvallen, PT, Personal, Training, Rust, Gezondheid

In hoeverre voeding belangrijk is bij afvallen? Nou heel. Er zijn wat percentages genoemd, inderdaad zo rond de 60-70% van afvallen is ‘voeding.’ Dit omvat in eerste instantie juiste timing, hoeveelheid en verdeling tussen de eiwitten, koolhydraten en vetten (de macro’s). Zie de linkerkant van de balans op het plaatje.

Het ieder-pondje-komt-door-het-mondje-adagium is hier op zijn plaats. Ik zal het visualiseren met een boot🛳️. Nooit je wortels🥕🥕 verloochenen: het wordt de Texelse boot (Veerboot Texel TESO). Je wilt vetmassa verliezen, dus die auto’s (calorieën) moeten van de boot. Je kan zorgen dat ze SNEL van de boot rijden (cardio) of dat er MEERDERE rijbanen komen (kracht) of een combinatie daarvan.
Stel nu dat de auto’s het voedsel zijn: de vrachtwagens zijn de bouwstoffen (eiwitten), de toeristen de koolhydraten en natuurlijk de Mercedes als de vette bak! Allemaal nemen ze kcal mee: de vrachtwagens en toeristen 4 kcal per gram en de Mercedes maar liefst 9 kcal/gram. “Als je nou zorgt dat er minder auto’s de boot op komen, dan hoeft er ook minder vanaf”, zou een mooie Cruyffiaanse tegelwijsheid zijn.

Tijdens de overtocht (de vertering) gebeurt er veel, het kost energie om alles te vervoeren (thermic effect of food): de vrachtwagens (eiwitten) kosten veel energie om te verwerken. Deze verhogen het energieverbruik meer dan de toeristen en de Mercedes → zo’n 6x meer energie voor de vertering van eiwitten. Het loont om eiwitten te eten, daar verbrand je iets meer mee in rust. Dat is beter dan koud douchen 🚿 of plaatselijk coolsculpting om ‘hardnekkig vet’ weg te halen . Hoe weet Facebook nu weer dat ik overgewicht heb (BMI van boven de 25)? Jij een idee Isabelle Bolluyt

Ehm, wacht even, als die toeristen de boot niet op kunnen, dan ontstaan er wel een opstopping… Poe, daar weet ik even geen raad mee….

Tags: , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.