fbpx

Spieren door yoga

Personal Training & Coaching in Naarden

Spieren door yoga

Afvallen, Jothan Purmer, Ouderkerk, Personal Trainer, Voeding, Afvallen, PT, Personal, Training, Rust, Gezondheid

Gisteren in dagblad Trouw en ook op LINDAnieuws een artikel waarin hoogleraar van het Erasmus MC Liesbeth van Rossum de invloed van stress aanstipt. De die-hard wanne-be-bigs zullen kreten als “pijn is fijn” en “no pain no gain” aanvoeren in de discussie… Maar het lichaam continu onder hoogspanning zetten, zowel fysiek als mentaal, gaat je niet in de koude kleren zitten.

Stel een krukje voor: om vooruitgang te boeken heb je 3 poten nodig. Training, voeding en je raadt het al, RUST. Zaag je 1 poot om, dan valt het krukje om en is je trainingsblok niet meer zo effectief. Rust is dan niet alleen de rust tussen je sessies of sets, het gaat om kwalitatieve rust. Slaap je genoeg? Hoe is je slaappatroon? Ontspan je genoeg? Komt je tot jezelf?

Veel spanning, deadlines op je werk en onvoldoende rust kunnen leiden tot stress. Langdurig op je tenen lopen kan leiden tot verminderde respons van je rest&digest zenuwstelsel. Met andere woorden: je spijsvertering en spieropbouw zal daardoor staan op een laag pitje, sterker nog: je spieren zullen eerder afgebroken worden onder invloed van cortisol en andere factoren.

Wat te doen? Yoga bijvoorbeeld biedt vele voordelen, het is onder andere een manier om je lichaam en geest te ontspannen (Anna Scott Miller en Myrna van Kemenade, thanks voor de wijze lessen). Spieren zullen niet direct groeien van yoga, maar kunnen daar absoluut bij gebaat zijn. Andere manieren van kwalitatieve rust zijn: Stop minstens
een uur voordat je naar bed gaan met “schermen”, voor sommigen werkt het om ’s avonds geen koffie te drinken. Kortom: wil je vooruitgang boeken, zoek het dan niet in MEER trainen, maar in kwaliteit van training, voeding en die broodnodige rust….

Tags: , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.